lördag 3 augusti 2013

Melodier till psalm 493: Nu stiger solen fram ur österns portar

Jonas Andersson verkar ha varit särdeles förtjust i den danska morgonpsalmen "Nu rinder solen op af österlide" (Thomas Kingo), i svensk översättning SvPs1986 nr 493 "Nu stiger solen fram ur österns portar". Förutom H O C Zincks danska koral har Jonas Andersson tecknat upp tre (!) egna kompositioner till samma text, varav två i fyrstämmig sats. Först en från 1879, då Jonas var 28 år:



Och sedan en som tillkom fem år senare, då Jonas alltså var 33 år gammal:



Jag tycker att båda melodierna - som inte alls påminner om varandra! - är otroligt fräscha, och beklagar att ingen av dem kom med i Psalmer och Visor 1976 och sedan i 1986 års psalmbok. Det skulle ha ökat utsikterna att få psalmen sjungen, tror jag. Zincks melodi är inte alls lika medryckande som texten. Den första Jonas Andersson-melodin tycker jag är roligast att sjunga som allsång, och den andra som körsång:



Men otroligt nog komponerade Jonas ännu en melodi, året efter den förra, alltså 1885 - men den finns inte i något arrangemang vad jag har kunnat finna och kanske han trots allt fann den föregående bättre. I varje fall, här är den tredje melodin:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar